Verlof aanvraag

Leerplicht en verlofaanvraag

Leerplicht
Kinderen zijn op onze school welkom zodra ze vier jaar zijn geworden. Als ze drie jaar en tien maanden zijn, mogen ze maximaal vijf keer een halve dag naar school komen om alvast een beetje te wennen aan het onderwijs. Deze dagdelen worden in overleg met de ouders bepaald.
 
Een kind moet naar school ‑ met andere woorden is leerplichtig ‑ uiterlijk de eerste dag van de nieuwe maand na de vijfde verjaardag. Zolang het nog geen zes jaar is kan het voor ten hoogste tien uur per week vrijgesteld worden van schoolbezoekplicht.
 
Op onze school geldt in principe een schoolplicht voor alle leerlingen. Door een kind van vier jaar naar school te laten gaan conformeert men zich aan de geldende tijden.
 
Zodra een leerplichtige leerling in een periode van 4 weken 16 uur of meer ongeoorloofd afwezig is, is de school verplicht dit te melden bij de leerplichtambtenaar van de gemeente. Ook verzuim rond schoolvakanties (luxe verzuim) dient de school bij de leerplichtambtenaar te melden.  Er is sprake van luxe verzuim als ouders/verzorgers hun kinderen onder schooltijd mee op vakantie nemen zonder toestemming van de schoolleiding. Als blijkt dat er sprake is van ongeoorloofd verzuim kan er mogelijk door de leerplichtambtenaar  een proces verbaal worden opgemaakt.
 
Verlof
Vanuit de leerplichtconsulent (gemeente):
Het is belangrijk dat uw kind alle lessen op school volgt: gemiste lessen nu, zijn gemiste kansen later. De Nederlandse overheid vindt dat ook en heeft in de wet vastgelegd dat ieder kind naar school moet.
In de leerplichtwet staat dan ook dat het de taak van de ouders is ervoor te zorgen dat hun kind iedere dag naar school gaat. Een leerling mag dus nooit zomaar van school wegblijven. Toch kunnen er omstandigheden zijn, die zo zwaar wegen dat u uw kind buiten de schoolvakanties een dag of een paar dagen van school wilt houden. Voor dit zogenoemde “extra verlof” zijn regels opgesteld.
 
Wat zijn bijzondere omstandigheden:
 - Religieuze feestdagen                                                                         
 - Gewichtige omstandigheden
 - Aard van het beroep van (één van) de ouders.
 
Religieuze feestdagen
De aard van sommige religieuze feestdagen sluit schoolbezoek uit, omdat de viering hiervan wordt beschouwd als vervulling van de plichten die bij de godsdienst horen.

Gewichtige omstandigheden
Er kan sprake zijn van “andere gewichtige omstandigheden”.
Dit is het geval bij:
 
  • Verhuizingen (1 dag)
  • Het bijwonen van een huwelijk van bloed- of aanverwanten t/m de 3de graad (of 1 of ten hoogste 2 dagen, afhankelijk of dit huwelijk wordt gesloten in of  buiten de gemeente Son en Breugel)
  • Gezinsuitbreiding (geboorte / adoptie ten hoogste 2 dagen)
  • Ernstige ziekte van ouders of bloed- of aanverwanten t/m de 3e graad (duur in overleg met de directeur te regelen)
  • Overlijden van bloed- of aanverwanten in de 1e graad (ten hoogste 4 dagen); van bloed- of aanverwanten in de 2e graad (ten hoogste 2 dagen); van bloed- of  aanverwanten in de 3e graad (ten hoogste 1 dag)
  • Een 25-, 40-, 50-jarig ambtsjubileum en een 12½, 25, 40, 50 en 60-jarig
huwelijksjubileum van ouders of grootouders (1 dag of ten hoogste 2 dg indien dit in verband met de afstand noodzakelijk is)
 
Graden van bloed- en aanverwanten:  
-1e graad: ouders
-2e graad: grootouders, broer, zuster
-3e graad: oom, tante, neef, nicht, overgrootouder
 
Aard van het beroep van (één van de) ouders
Voor vakantiedoeleinde mag volgens de leerplichtwet slechts in één geval buiten de officiële vakanties vrij worden gegeven.
Dit is wanneer door de specifieke aard van het beroep van (één van) de ouders het gezin niet ten minste twee weken in een schoolvakantie met vakantie kan. Alleen in dat geval mag er eenmaal per jaar voor ten hoogste 10 dagen vrij worden gegeven door de directeur van de school. Deze dagen mogen niet in de eerste 2 lesweken van het schooljaar vallen. Denk bij de specifieke aard van het beroep bijvoorbeeld aan een vader die vaart en die tijdens de schoolvakanties niet aan wal kan zijn. Of aan ouders die in de horeca of op een boerderij werken.
 
Een werkgeversverklaring van (één van) de ouders zal duidelijk moeten aantonen dat de extra vakantie om een specifieke reden wordt aangevraagd.
 
Aanvragen verlof
Wanneer u extra verlof voor uw kind wilt aanvragen, haal dan tijdig op de school van uw kind een aanvraagformulier. Binnen 6 weken wordt een beslissing genomen door:
- de directeur van de school (bij aanvragen tot en met 10 dagen)
- de leerplichtconsulent (bij aanvragen voor meer dan 10 dagen)
 
Het besluit, toestemming of afwijzing, wordt schriftelijk aan u meegedeeld. Wanneer er naar het oordeel van de directeur van de school of van de leerplichtconsulent geen sprake is van extra verlof en u houdt uw kind toch thuis, dan wordt de leerplichtconsulent ingeschakeld en kunt u een geldboete verwachten.

Link naar Formulier vakantie en verlof
 
Niet eens met het besluit?
Als u bezwaar hebt tegen de genomen beslissing, dan kunt u binnen 6 weken een bezwaarschrift indienen. Bij aanvragen tot en met 10 schooldagen wordt het bezwaar behandeld door de directeur (bevoegd gezag) van de school. Wanneer de directeur ook in tweede instantie het verzoek afwijst, dan kunt u daartegen in beroep gaan bij de arrondissementsrechtbank in Den Bosch. Aanvragen van meer dan 10 schooldagen worden behandeld door de leerplichtconsulent van de gemeente. Wanneer opnieuw een afwijzend besluit volgt, kunt u in beroep gaan bij de arrondissementsrechtbank in Den Bosch.
Als u in beroep gaat bij de arrondissementsrechtbank, dan is griffierecht verschuldigd. Binnen 6 weken krijgt u het besluit van de arrondissementsrechtbank schriftelijk meegedeeld.